Saturday, August 24, 2013

3000m och SM

Efter mitt tillfälliga fokus på 3000m fick jag äntligen upp lite speed i benen. På hemmaplan ute i Huddinge skogar, källbrink ip, bjöd vädergudarna på persväder i Onsdags. Det vart inte mycket att klaga på. En hel drös löpare hade dessutom kommit som man kunde tampas med. Visste inte om det var någon som höll min fart.  Uhris och Laser så jag på startlistan men dessa herrar är lite för hårda för mig. Det fick bli som det blev helt enkelt. Enda viktiga var att inte gå ut för långsamt i loppet.

Benen kändes fräscha dagen till ära. Annars var jag lite sliten på måndagen och tisdag. Tror att Midnattsloppet lite för snabba tid satt i lite.

Nyckelpassen som har avverkas inför det stundande 3000m var i ordning:

V. 1 Tisdag - 20x200m med 30 sekunder ståvila

V 1. Torsdag - 4x1000m med 80 sekund ståvila

V 1. Lördag - 20x1min  terräng-intervaller med 45 sek Joggvila

V 2. Tisdag 2x(5x400m) med 45 sek ståvila och 3 minuter settvila

V 2. Torsdag 2x(3×200m + 1x1000m) med 200m Joggvila och 3 minuter settvila.

V 2. Lördag. Midnattsloppet. Första 7k kontrollerat i typ mara/halvmara fart. Sista 3k fri fart in mot mål.

V 3. Måndag. 10x200m med  100m joggvila i min tänka 3000m-fart. Inte snabbare!

V. 3 Onsdag. Raceday!

Nämnas bör väl också att de två 3000m jag körde innan i somras var jag inte så fokuserad på och därför inte gått all in. På 3000m finns inte mycket utrymme att vela på. Bara att köra från första steget. Nu hade fokus legat på just detta lopp i nästan 3 veckor och jag var ganska nervös. Tror det hjälper mig. Brukar kunna omvandla nervositeten till energi på ett bra sätt i loppen. Men då måsten man vara lite nervös innan också. Vilken inte hade varit fallet på mina 8.52 och 8.55 lopp under sommaren. De kändes nästan lite blasé i jämförelse.

Men åter till loppet. Allt kändes bra innan start och benen var sugna på att dra på sig mjölksyra. Det enda viktiga var att inte fastna i starten.  Så när startskottet gick var det bara att släppa på tyglarna. Höll mig i kölvattnet bakom Uhris Laser och deras Hare John Kingstedt. Även en Hammarbyare John Börjesson låg före och hakade på tätklungan. Blev lämnad i åt mitt öde mellan täten och en större klunga en bit efter mig. Inget att göra något åt. Bara köra. Första k gick ganska kontrollerat på ca 2.54. Sprang sedan och väntade på hur asjobbigt andra k skulle bli. Passerade 1500m på 4.22 ökade något som det kändes. 2k passerades och nu var det bara 2.5 varv kvar till mål. Började sakta närma mig Hammarbyaren. Gick om med 2 varv kvar. Lite skönt med någon att tampas med på slutet. Med ett varv kvar stod klockan på 7.34. pressade ur det sista och gjorde ett sista varv på 66 sekunder och rusade in mot en tid undeer 8.40 men missade med ynka 12 hundra delar. Jaja man ska ju spara något att sikta mot i vinter. Mycket nöjd med genomförandet och känslan under loppet.Nu känns det kul och väldigt nervöst att ta sikte mot 10000m på SM om en vecka. Det kommer bli kul.

Tyvärr innebär det att jag inte får chansen att utmana mitt landsvägs pers på 10k på HAIS eget hälsolopp. Men det ska bli kul att få vara funktionär och hjälpa andra på sin väg mot fina prestationer. Ska du springa så ta med dig smajlet för jag ska agera fotograf.


Vikinglinespelen 3000m

No comments:

Post a Comment