Wednesday, May 2, 2012

Tre veckor

Det har nu gått lite drygt två veckor sen senaste uppdateringen. Det brukar vara så när det händer mycket. Efter senaste fadäsen efter min Norge-vistelse så tog det väl kanske en vecka att komma in i träningen igen. Det blev en vecka med mängd men inte så mycket tryck i benen i de hårdare passen och det var väll att vänta. Blev en tränings-tävlig i slutet av den veckan där jag inte hade så stora förhoppningar, det var nämligen dags för min första terrängtävling i 12Km Terräng-DM ute i Ursvik. Tänkte att det blir nog ett bra pass oavsett placering, ett bra avstamp inför de sista hårda veckorna innan Stockholm Maraton. Det var sisådär 16 anmälda i min klass varav några duktiga killar vid namn, Fredrik Uhrbom, Spårvägen, Niklas Von Sydow, Frerikshof IF och Niklas Andersson Hässelby. Som kanske en del av er vet är Fredrik god för 2:21 på maran, Sydow gjorde 2:29 på vintermaran förra året och Niklas Andersson har 2:31 från Frankfurth i höstas. Dvs en gäng ganska snabba löpare så jag insåg ganska snabbt att man skulle inte hoppas något utav denna tävling rent placeringsmässigt.
Kände mig förutom detta ganska så stabbig i benen så vad som helst egentligen förutom att bryta skulle vara ett stort plus. Valde därför att gå ut så lugnt jag kunde och inte förivra mig i adrenalinruset i början. Kände mig lite dum då jag efter ett varv låg bara c:a 5-10m efter en klunga innehållande nämnda Niklas:ara. Fredrik var det dock ingen som valde att hänga på. Han fick springa sitt eget lopp från början till slut. Kändes dock ganska bra då klungan innehöll även bekantingen Hans Edvardsson från Studenterna som jag slog på premiärmilen. Valde därför att hänga på och se vad detta kunde ge. Det andra varvet liksom det första var ganska liknande, försökte hänga på klungan utan att förta mig eller gå slut. Skulle visa sig vara ett vinnande drag, dock så kändes kroppen inte direkt lättstartad idag men på 3 och 4 varvet blev känslan bättre och bättre och till slut var jag helt plötsligt i ett nafts ifatt klungan. De båda Niklasarna skulle en efter en tappa till min stora förvåning. Så på sista varvet var vi bara 3, Hans, Jag och en Väsby-löpare vid namn Jan Amnéus (Förra årets 3:a). Ut på sista och nu var jag verkligen på G, testade att gå upp och dra lite men båda svarade. Så efter halva sista tyckte jag att det var dags igen, kändes här som att jag sprungit riktigt klokt, tryckte på lite så att jag först gick om Jan och sedan Hans. Hörde hur stegen efter mig lät längre och längre bort. Vågade dock inte se mig om i rädsla av att bli stressad och göra någon dumdristig rusning för tidigt. Så uppför sista stigningen med allt vad jag kunde, spyan nästan i halsen. Väntade några tiotals meter på den långa efterföljande utförslöpan in i mål innan jag kunde slänga en blick bakåt och upptäcka att förföljarna inte var inom synhåll. Gled in 47 sekunder efter Fredrik (som för övrigt hade kört 8km innan och vunnit den också) och 12 före Jan som gick om Hans på slutet. Min första DM medalj (ett finfint silver) var med andra ord inkasserad. Ganska så förvånad men väldigt glad och inspirerande inför framtiden.
Veckan efter blev sen en mängd-vecka där 150 löpta km inkasserades till dagens och för årets 2195 sprugna kilometer. Höjdpunkten var mitt längsta långpass någonsin på lite dryga 41km ute i vackra Lerums-skogar före frukost en magisk solig morgon. Fick i måndags även till ett av mina bättre intervallpass under säsongen då 6x1000m med 2min ståvila skulle avverkas. Detta med ett snitt på min tilltänkta 5km fart under Lag-SM straxt innan Stockholm maraton. Kändes lite si och sådär i kroppen efter Söndagens långpanna samt att solen gassade på eftermiddagen ute i Valhamra utanför Göteborg dit jag fick ta mig med bil för att kunna kör lite banlöpning. Fick dock till 6 fina tusingar trotts att jag gått ut lite väl snabbt på första som sprangs in på straxt under 3:00. Snittet blev dock tillslut 3:03.4. Kan jag hålla det betyder det en skön debut på staxt under 15:20 någonstans. Man kan ju alltid hoppas men det är svårt att veta när det väl står där. Första gången blir ju alltid en lärdom. Hur som haver så har jag räknat på c:a 250mil i år innan årets stora fest, SM i Maraton som jag äntligen fått bekräftelse på att jag är med på (Alltså SM-klassen). Förra året han jag med 183 mil dock inte med samma struktur och ett år maraton-satsning innan. Det kan alltså en ganska kul tillställning för egen del. Har dock satt upp ett godkänt mål (om de yttre förutsättningarna är gynnsamma) och det är PB på sträckan, dvs under 2:38:19. Tränaren tror dock att 2:32 kan vara helt rimligt en bra dag. Blir nog upplägg för en snabbare halva på första (utifrån målfarten som är 2:35) och sedan finns det krafter kvar förhoppningsvis en snabbare eller lika snabb andra halva som jag kan tappa på men ändå klara målet.
Nu är det inte långt kvar. Det börjar nästan pirra lite...

Den sköna resultatlistan från Terräng-DM

Snygga Silverskor :)2 comments:

  1. Jäkligt imponerande att köra ett sånt bra intervallpass dagen efter 41 km. Men du har också lagt ner bra med träning ser jag. Jag lägger favorittrycket på dig i Sthlm i matchen mellan oss, om det nu blir en match vill säga. Nu blev jag sporrad att träna hårt sista veckorna.

    ReplyDelete
  2. Hade faktiskt en dags vila mellan men långpasset satt nog kvar lite ändå. Ja det känns onekligen bra inför maran men man ska ju ha en bra dag också. Taktiken blir nog 1:16 på första halvan och allt vad jag har andra halvan :). Vad är målet på Varvet?

    ReplyDelete