Wednesday, February 12, 2014

Livet på en crosstrainer

Jag trodde aldrig jag skulle säga det men alternativ träning är helt okej. Så länge man kan få upp någon vettig puls såklart. Det enda som saknas är den där känslan efter ett riktigt hårt intervallpass eller tröttheten efter en riktigt hård löp-vecka. För trotts att jag matat upp till 16 timmar på en vecka på crosstrainern blir jag aldrig bli lika trött som efter en vecka med mycket mängd och hårda intervaller.

Jag är dock övertygad att det jag gör nu i längden kommer göra mig till en bättre löpare. Kroppen får nu chansen att läka och återhämta sånt som kanske inte får lika mycket återhämtning under långa tränings- och tävlingssäsonger. Tänker främst på senor och leder som kan ta längre tid att återhämta än musklerna.

Det går bra att kötta på träningen och köra på. Det känns skönt eftersom det nog kommer gå betydligt fortare att komma i form när man väl är tillbaka på banan. Däremot är det en liten djungel av olika crosstrainers som jag har att tillgå och träna på. Vissa är nästan som trappmaskiner och känns nästan som bergsklättring. Vissa har en bra känsla men när man ska köra intervaller har de någon slags maxhastighet som gör att det blir väldigt ryckigt. Man kan likna det vid att någon springer efter mig med ett gummiband och håller emot när det går för fort. Mycket! Irriterande. Dessutom har de flesta gym dålig till väldigt dålig luftkonditionering. Räddningen är gymmet som jag har att tillgå i Göteborg som tillhör mitt lägenhetskomplex. Den har en crosstrainer vilken har en plan och fin rörelse som påminner ganska mycket om ett löpsteg. Där lyckas jag få upp den högsta pulsen och då naturligtvis ofta veckans bästa intervallpass. Tyvärr har jag bara tillgång till den på helgen då jag är hemma. Men det kanske är bra så det blir lite naturlig variation. Totalt blir det mellan 3-4 maskiner som träningen bedrivs på. Försöker hålla korta och intensiva pass på intervallerna och inte hålla i handtagen/pinnarna som finns på maskinen. Dock är det som sagt svårt att få upp pulsen och på för korta intervaller är det nästan omöjligt att få någon vettig ansträngning. Har hittat lite favoriter i 10x2min med 1 minuts vila eller mindre, 6×3min med 1 minuts vila eller mindre (ganska likt 6x1k) och 20x1min med 1 minuts vila eller mindre. Det sistnämnda är det jobbigaste i mina ögon och därför förläggs det i götet.

Det blir även ett långpass i veckan på 150 minuter samt ett gäng 90-minuters pass. För att det inte skall bli alltför långtråkigt brukar det bli att lyssna på löpar-podden "Möt Löparen" av Marcus Åberg som intervjuar löpare med olika ambitions- och prestationsnivåer från vårt avlånga land. Mycket kul och intressant att höra hur andra ser på träning, tävling och löpning. Kan rekommendera.

Jag blickar nu framåt och har gjort ett tränings schema ända fram till april. Då har det gått 4 månader med total löpvila. Det känns skönt att ha det i pränt. Då går jag inte och hoppas i onödan att skadan på något mirakulöst sätt skall läka. Och gör den det så är det bara en bonus. Och som sagt crosstrainer är ju i alla fall ganska okej.  Man blir ju faktiskt riktigt svettig av det.


Preppat för ett pass nere i grottan på min favorit crosstrainer,
en Johnson E7000.

2 comments:

  1. Bra att du redan har satt upp ett schema, låter förnuftigt i detta skede av din träning!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tror det är A och O nu. Blir lite som att räkna ner tills jag får börja springa igen. Nu har jag kommit halvvägs och det känns lite som nerförsbacke :)

      Delete