Tuesday, September 17, 2013

Stockholm Halvmarathon

Det gick inte den här gången heller. Dock ett PB med 9 sek och det är ju alltid nåt. Dessutom så borde det vara roligare i längden att kunna kapa sitt personbästa så många gånger som möjligt. Det är det jag intalar mig just nu. Men sanningen är den att jag inte tränat för halvmaran sen lite innan Berlin i våras. Enligt omvandlingstabeller borde jag vara god för 1.09. Men dessa får man nog alltid ta med en nypa salt. Mina 30:57 från sm skulle betyda exakt 1.09.00 på halvmaran. Men jag insåg nog ganska direkt att det skulle bli i svåraste laget för mig. Därför är jag inte speciellt besviken eller nerslagen inför maran. Jag tror och vet med erfarenhet att den omvandlingen passar bättre på maran än på halvmaran för mig. Förra året gjorde jag 32:08 8 dagar innan Berlin Maraton och gjorde 2.31.21 Bara ca 40 sekunder långsammare än beräknad kapacitet (se mcmillan). I år är den beräknad till 2.25.14 vilket känns bra. Men det är inte riktigt så nära sanningen som jag skulle vilja. 40 sekunder långsammare kring 2.26 eller kanske 2.27 en bra dag låter mer troligt. I alla fall idag efter helgens lopp. Däremot tycket jag det är svårt att jämföra halvmaran mot maran eftersom halvmaran springer man på en konditionsmässigt jobbig nivå medan maran ligger man i ett betydligt bekvämare tempo.

Jag försökte dock så långt det gick att hålla tempot uppe idag. Det gick de första 5k. Milen passerade sedan milen på 32.55. Fortfarande ett bra tempo för att klara sub70. Runt 12-13k började det bli riktigt jobbigt. Fick lite håll samt slitna armar och bröst. Lite smärta runt bröstområdet. Funderade på att bryta men kom på bättre tankar och passerade tillslut 15k på 50.11. Nu dryga minuten bakom planen. Här får jag dessutom lite sällskap och pepp av Spring Åmåls Elias Björnson. Det rullar dock ganska bra fram till Tanto-stigningen som blir seg. Ser en viss Janne Holmén längre fram och försökte ta sikte mot honom. Men istället hade jag fullt sjå att försöka hålla Isabella bakom mig. Det är riktigt slitigt och utförslöpan ner mot slussen är Välkommen. Hör mer och mer hur Bella närmar sig. Lyckas dock pressa ut det sista, hålla henne bakom mig, och lubbar in på 1.11.26. 9 sekunder snabbare än mitt misslyckade försök i våras. Det fanns inte mer att ta ut idag och jag inser att det är svårare än jag tror att klara de där 70 minutrarna.

Det finns väl många bortförklaringar till att jag inte nådde dit jag ville. Men istället för att gräva ner sig i sånt så är det bara att inse att det finns mer att jobba på. Revansch-lustan är god och nästa höst blir det nog nästa försök. Då är dessutom Stockholm halvmarathon SM.


Efter c:a 2k. Jag, Andreas Svensson och en till oidentifierad löpare

C:a 100m från mål. Bella och Mark Hobbs i Bakgrunden6 comments:

 1. Det är ju PB och en helt fantastiskt bra tid. Även för mig som relativt målmedveten motionär är det overkligt att springa så fort så långt även om jag naturligtvis vet vad som krävs för att ta sig dit, vad gäller mängd!

  Det måste också vara en grym känsla att springa så långt fram i fältet ihop med Isabellah, det måste vara grymt bra stämning och mycket pepp längs banan!?

  ReplyDelete
 2. Staffan: Jo PB är alltid PB så det var skönt. Men alltid när man vet att man har kapacitet för snabbare tider så vill man alltid springa snabbare. Men man kanske behöver "misslyckas" ibland för att inte ta löpningen för givet. Det är hårt, man måste kämpa, och det kanske ändå inte går som man vill.

  Ousa: Tack! :) Är du Västeråsare förresten? Kommer eventuellt flytta dig nästa år och börjar reka löpargrupp.

  ReplyDelete
 3. Åsa är väl med i VLK, Västerås Löparklubb? Ett aktivt gäng som syns en del på tävlingar, de är väl mer inriktade på långdistans/ultra och har kanske inte så många löpare av din kaliber (av klubbrekorden att döma) men det är nog ett bra tips annars! Kerstin som är ordförande är trevlig, jag har pratat med henne i samband med några olika lopp.

  http://www7.idrottonline.se/VasterasLK-Friidrott/

  ReplyDelete
 4. Tack Staffan! Skall kolla upp VLK. Såg iaf att dem hade någon 2:50 löpare. Sen vet jag ju att Öset (Anders Östlund, före mig på StHM) springer för Västerås OK. Sen har de inomhushall, det är ju alltid ett plus :)

  ReplyDelete
 5. Lika härlig läsning som vanligt! Kul!:)Som sagt, hoppas att "brödrostboken" peppar, HAHA :P Jag har börjat få liv i min blogg också. Kul att skriva:) http://lopandetext.wordpress.com/
  Ses på tisdag!(?)

  ReplyDelete