Sunday, October 13, 2013

Att fuska lite grann

För mig funkar det utmärkt att ha en tränare som säger åt mig vad jag ska träna. Det är inte något som alla verkat gilla. Men för mig har det en riktigt bra inverkan. Mycket för att få variation i träningen men också för att någon bryr sig om det man håller på med. Hade jag bestämt själv hade jag nog kört tusingar varje intervallpass och samtidigt sprungit längre och längre sträckor tills jag tillslut skulle blivit skadad eller övertränad.

Nu har de senaste veckorna varit ganska hårda mängd mässigt och jag ligger på gränsen för vad jag klarar av och vad kroppen klara av att suga åt sig. Då är det bra att ha någon som säger till och drar i handbromsen. Vare sig man vill eller ej. Samma sak är det med säsongsvila och min träningsfria dag i veckan. Jag hade helst sluppit båda. Men vill man tänka långsiktigt med sina planer är dessa detaljer nödvändiga.

I onsdags efter ett lite för långt kvälls-pass och efter två 17mils veckor fick det bli vila på torsdags morgonen på coachens order. Detta efter lite kilometer-fuskande :). Det var precis vad jag behövde. Jag var riktigt sliten och ganska osugen på att springa. Suget kom tillbaka och kvälls intervallerna gick kanon. Nu slutade hela veckan på 14 mil inklusive hårda intervallet i tisdags, 12×1000m med 45 sek ståvila, lång terrängstege i torsdag samt halvmaran som träning i lördags.

Det blev Åstadsloppet som fick äran att testa min maraform. Tyckert det är skönt att springa lopp som träning då det blir lite lättare att motivera sig till tempot och längden. Tanken var marafart eller lite snabbare. Svårt att avgöra vad min marafart skulle vara men det börjar växa fram ett mål efter helgens lopp på hyfsat bekväma 1.12.23. Skulle inte påstå att det är min marafart. Men nog känns 1.13 som en tänkbar öppning halvvägs. Håller jag det blir det 2.26 men av erfarenhet så brukar andra halvan gå lite segare. Då känns sub 2.27 som ett högst rimligt mål.  Skammgränsen/minimikravet känns som 2.30 och överkurs målet under 2.25.

Loppet som gick i Örebro var grymt trevligt och nog en av de plattaste och finaste jag sprungit. Innan starten träffade jag bekanta Niklas Sydow, Fredrikshovs If, Anders Eriksson, IF Göta, Andersarna, Kleist och Grahl från Akele och Enhörna samt arrangörsklubbens Erik Anfäldt. Flertalet som skulle springa snabbare än mig för dagen. När startskottet gick for de iväg tillsammans med en okänd Eskilstunalöparr som tillslut skulle vinna loppet. Första femman som var lätt utför gick lekande lätt. Fick springa ensam i hela loppet men det tyckte jag bara kunde bara en bra mental övning. Hade dock några som hängde på i min rygg. Den segaste upptäckte jag senare var den trevliga bekantskapen Andreas Magnusson från Mariestads AIF. Första 5k gick på 17.00. Den andra blev lite segare på ca 17.20. Kanske pga av stigarna man fick springa på genom ett  natur område. Fint men det sög kraft ur benen. Sen kunde jag komma in i ett skönt flyt. De två sista 5k gick på runt 17.10. Det var aningen segt på slutet i den långa slakmotan upp mot målet. Men efter att ha plocka in Sydow och hade sikte på A Eriksson så gick det lite lättare. Sprang in på fin fina 1.12.23. Endast 57 sen från pers. Kändes som ett hårt  träningspass. Var grymt pigg dagen efter.
Nu återstår en vecka med vanlig träning.  Lite backe på tisdag och terräng-dm på lördag sen är jobbet gjort. Nu gäller det bara att hålla sig frisk och hel.

2 comments:

  1. Kul läsning! Bra med bestämd coach ibland:) Ser med spänning fram emot att se hur det går nästa helg. Kul att du var kvar igår och kollade:) Synd att jag inte kunde bjuda på mer...

    ReplyDelete
  2. Ja ibland är det br att ha någon som tar en i örat ;) Var grymt trevligt i Helgen. Det gör vi till en tradition tycker jag :)

    ReplyDelete